lördag 14 september 2013

Lördagens aktiviteter på Rådhustorget i Umeå är en seger för kyrkan

Många umebor fick ytterligare information om kyrkovalet

Under lördagen anordnade valnämnden förtidsröstning i det kända Glashuset på Rådhustorget. Tegs församling stod för fika i anslutning till vallokalen, medan flertalet nomineringsgrupper försökte få de förbipasserade intresserade att rösta. Helst på den egna gruppen.


Stämningen var god och våra socialdemokratiska kandidater som på bilden är Erik Lundgren och Georg Andersson fick många tillfällen att samtala med förbipasserande. Vi hoppas att arrangemanget bidrar till en ökning av antalet röstande.

Många av de förbipasserande jag mötte kände inte till att det nu är kyrkoval. De efterlyste bättre information. Något för oss inom alla nomineringsgrupper att ta till oss. Vi kanske ska informera mer om vad vi själva vill åstadkomma och om kyrkan i stället för att försöka hitta svagheter i de andra grupperna.

Nu är det väljarna som avgör. Vallokalerna är öppna 12.00-1400 och 16.00-20.00. Under söndagskvällen kommer valresultatet.

Några nomineringsgrupper kommer med säkerhet att öka sina mandat i kyrkofullmäktige, medan andra kommer att förlora. Fler grupper än tidigare deltar också i valet vilket gör valutgången mer osäker än någonsin.

I vilket fall blir kravet på ökat samarbete och tydlighet inför beslut viktigare än någonsin för de som får förtroendet att styra det nya pastoratet i Umeå, Luleå stift, samt de som får verka i Kyrkomötet. Vi har en stor utmaning framför oss i Svenska kyrkan.

En utmaning är att få fler delaktiga i kyrkans inre arbete såsom konfirmation, gudstjänster och undervisning. En annan och kanske än svårare är att göra kyrkan tydligare i samhället. Diakoni och stöd för samtal kring livsfrågor och tro är något som kan ske lika bra om inte bättre utanför än inom kyrkans väggar.

Vi socialdemokrater ser fram emot valdagen och hoppas att ni alla som delar våra värderingar och vår framtidsvision om ett samhälle där allas lika värde blir synligt också i praktiken också går till vallokalen och ger oss din röst under söndagen.

Vi socialdemokrater lovar att göra allt för att leva upp till det förtroende du ger oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar