fredag 13 september 2013

Har de ledande kandidaterna för POSK samma åsikter om barnfattigdom och kyrkans lägeravgifter?

Jag kommer just hem från ett möte som vi socialdemokrater arrangerade i Carlskyrkan. Ett välbesökt möte med flera unga som vittnar om sin uppväxt. En 20-årig kille fick sin första egna tröja när han gick årskurs 9. Alla kläder innan ärvdes. En ung mamma som knappt hade råd till mat, kläder och hyra. En annan mor vet inte från månad till månad om försäkringskassan betalar hennes lön.
Efter mötet läser jag Bergius och Tegbys artikel i VK 12/9 om en ”Levande kyrka”. Den får mig att undra vad den levande kyrkan i praktiken innebär för deltagarna vid kvällsmötet. För väldigt många familjer i Umeå gäller inte löftet att, som framhålls i den annars så välskrivna artikeln, kyrkan och konfirmandläger ”vänder sig till alla som vill vara med”.
Konfirmandläger inom Umeå kyrkliga samfällighet har en deltagaravgift på mellan 2.000 – cirka 10.000 kr. Att anmäla sitt barn finns inte ens i drömmarna hos många barnfamiljer.
Med den kunskapen måste en kyrkopolitisk grupp genom sin ideologi formulera praktiska lösningar. Den socialdemokratiska kyrkogruppen har länge drivit frågan om avgiftsfria konfirmationsläger i Umeå för alla deltagare. Jag frågade Bengt Bergius vid ett valmöte och han kunde tänka sig att stödja förslaget och fick ett positivt svar. Jag har flera gånger tagit upp vårt förslag i Ålidhems kyrkoråd. Det resulterade i en utredning som avstyrkte förslaget om avgiftsfria läger.
Kyrkoherden Lisa Tegby, som också är ledamot i kyrkorådet, försvarade rapportens slutsatser med att konstatera att det finns inte någon barnfattigdom inom Ålidhems församling. Dessutom hänvisade hon till en av slutsatserna i rapporten: ”De få familjer som har det ekonomiskt besvärligt har möjlighet att söka bidrag.”
Jag anser att kyrkans verksamhet ska vara öppen för alla. Ingen ska behöva söka bidrag för att delta i ett läger. En desperat ensam mor ska inte behöva utsättas för ännu en förnedring. Kyrkan ska vara "till för alla".
Bergius och Tegby skriver: "Att tolka är inte bara att prata. Det är också att handla." Min undran är därför vad de två främsta företrädarna för POSK i Umeå nu anser. Har de fortfarande olika synpunkter, eller stödjer de socialdemokraternas förslag om avgiftsfria konfirmationsläger?

Roland Samuelsson, (S)
kandidat till kyrkofullmäktige och nuvarande ledamot av Ålidhems kyrkoråd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar