lördag 14 september 2013

Replik: Socialdemokraterna behövs i Svenska kyrkan

Mats Olofsson framhöll i en krönika i VK för en tid sedan (28/8) att eftersom kyrkan skilts från staten borde inte nomineringsgrupper med samma beteckning som ett riksdagsparti ställa upp i kyrkovalet.
Jag skulle ge honom rätt om Svenska kyrkan är en isolerad företeelse i samhället, helt frånkopplat från staten. Socialdemokratin är bortkopplat från staten men Svenska kyrkan är det inte. Svenska kyrkan har begravningsverksamheten på entreprenad; staten ger årligen 460 miljoner kr för kulturantikvarisk ersättning, främst för kyrkobyggnader men också kyrkogårdar och inventarier.

Riksdagen har stiftat en Lag om svenska kyrkan, som gäller för alla beslutsinstanser oavsett vilken nomineringsgrupp som är störst. Riksdagen har också stiftat andra lagar som gäller oavsett nomineringsgrupp.

Svenska kyrkan deltar i Posomgrupper, grupper för psykiskt och socialt omhändertagande, ute i kommunerna. Förra året hade Svenska kyrkan 6,5 miljoner medlemmar och 16 miljoner gudstjänstbesök. 57 000 barn döptes och blev alltså nya medlemmar och 30 000 ungdomar konfirmerades. 100 000 deltog i kyrkans körsångsverksamhet och 3 500 konserter anordnades. Och jag skulle kunna räkna upp mera aktiviteter som visar att Svenska kyrkan inte är en isolerad företeelse i samhället utan en aktiv part. Det innebär att någon måste prioritera vilken/vilka verksamheter ska satsas på. Där kommer nomineringsgrupperna in med sina värderingar och sina ideologier.

I ett demokratiskt samhälle, där rikets högsta beslutande instans, riksdagen, har beslutat att svenska kyrkan ska vara demokratiskt uppbyggd, måste nomineringsgrupperna själva få bestämma hur dom vill beteckna sig. Detta utan att andra grupper och krönikörer ska nedlåta sig att säga att det får ni inte heta men den beteckningen får ni ha. Klart att folkpartisterna får kalla sig Fria liberaler i Svenska kyrkan FISK, moderaterna Borgerligt alternativ, Kristdemokraterna för Kristdemokraterna i Svenska kyrkan och socialdemokraterna Arbetarepartiet Socialdemokraterna.

De finns dom liksom Mats Olofsson som tycker att Socialdemokraterna och andra politiska partier som ställer upp i val till kommun, landsting/regioner och riksdagen borde hålla sig borta från Svenska kyrkan. Men det är att säga att de som ska väljas till kyrkliga uppdrag helst ska komma från en liten utvald exklusiv grupp, att vanliga ”svenssonkristna” inte behöver göra sig besvär.

Detta är en farlig utveckling. Kyrkan och samhället är som jag tidigare nämnt inte skilda enheter och därför bör en socialdemokratisk värdegrund också vara representerad i Svenska kyrkan. Jag tror på en mångfald av politiska grupperingar i Svenska kyrkan, inte på färre. Mångfalden är en återspegling av samhället. Många av kyrkans medlemmar sympatiserar med Socialdemokraterna och därför är Socialdemokraterna en självklar del i denna mångfald.

Levi Bergström
kandidat för Arbetarepartiet Socialdemokraterna i årets kyrkoval

 Mats Olofsson- svar på replik: Håll kyrka och samhälle åtskilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar