måndag 9 september 2013

Kärleksbudskapet förändrar världen

”Om evangeliet praktiseras får det konsekvenser i samhället”. Det enkla konstaterandet gjorde psalmförfattaren Maria Kûchen i ett inlägg i Kyrkans tidning. Och hon fortsatte ”att älska sin nästa innebär handling i vardagen. I denna vardag måste kyrkan våga tala högt även om politiska frågor –inte som förslagen partipolitisk aktör utan med integritet, som medmänsklighetens försvarare”. Och hon kunde ha lagt till ”ty Gud är kärlek”. 

Detta fundamentala samband mellan tro och handling borde debatten inför kyrkovalet våga närma sig. 

I det lokala valmaterial som vi socialdemokrater presenterar slår vi fast att ”Kärleksbudskapet gäller alla.” Därför ska alla få känna sig likvärdiga och välkomna i kyrkan. Gamla och unga, kvinnor och män, alla - oberoende av etnisk bakgrund, funktionshinder eller sexuell läggning.

Formuleringarna kanske framstår som självklarheter. Men om de finge komma till praktisk handling skulle de bidra till att förändra världen. Då skulle den dröm om det lika människovärdets samhälle, som pastor Martin Luther King så kraftfullt målade för 50 år sedan, kunna förverkligas.

Det lika människovärdet är fortfarande en dröm som väntar på att bli verklighet. Här har kyrkan ett stort ansvar. Den ska vara det ”salt och ljus i världen ”som värnar om rätt och rättvisa. Den ska även vara den profetiska rösten mot övergrepp på människovärdet och mot sociala orättvisor. 

Dessa frågor och andra, som handlar om vilka värderingar som bör prägla kyrkans arbete, borde vara centrala inför kyrkovalet. I en tid då egoism och girighet växer måste kyrkans budskap om att ”älska sin nästa som sig själv” vara tydligt. Där kärleksbudet är centralt trängs främlingsfientlighet och rasism bort. När alla tillerkänns lika värde upphör diskriminering av människor på grund av sexuell läggning. Med en sådan kyrka förändras världen. 

Växande miljöproblem och klimatkris utgör allvarliga hot mot människors livsvillkor nu och i framtiden. Därför ska kyrkan ta ett ökat ansvar för skapelsen.

Krig och förföljelse driver miljoner av våra medmänniskor på flykt. Därför måste kyrkan stå i främsta ledet för en humanare flyktingpolitik och inta en framträdande roll i fredsarbetet.

Alkohol och droger skapar stora mänskliga tragedier. Därför krävs att kyrkan engagerar sig starkare än hittills i det drogförebyggande arbetet.

Jag vill avslutningsvis med gillande citera ur ett inlägg av prästen Stefan Klint i Kyrkans Tidning. ” När kyrkan höjer sin röst med krav på rättvisa och solidaritet med svaga och utsatta individer, eller när kyrkan tar ställning för varje människas frihet att förverkliga sina drömmar och sin kallelse oavsett etnicitet eller sexualitet, då har kyrkan inte blivit mindre utan mer kristen.” 

Georg Andersson (s)
Kyrkorådets ordf. i Umeå stadsförsamling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar