torsdag 12 december 2013

Tack för förtroendet!

Efter kyrkovalet den 15 september 2013 fick Georg Andersson i uppdrag av vår nomineringsgrupp att ingå i valberedningen som fastställdes av nya kyrkofullmäktige i Umeå pastorat den 12 november 2013. Den 18 samma månad hölls nomineringsmöten i pastoratets samtliga sex församlingar.
Därefter har valberedningen ställt samman ett förslag som valberedningens ordförande Begnt Bergius (Posk) senare presenterade under kyrkofullmäktiges sammanträde den 9 december 2013.
Inför valen höll Georg Andersson, med stöd av vår fullmäktigegrupp, nedanstående röstförklaring.
Tidningen Spira redovisar valen: "De styr din församling nästa år".

Röstförklaring av Georg Andersson vid kyrkofullmäktiges sammanträde den 9 dec. 2013.

Inför de förestående val, som Kyrkofullmäktige nu ska förrätta, föreligger inga alternativa förslag. Detta förhållande ska inte tolkas som att de har tillkommit i form av överenskommelse. Den socialdemokratiska gruppen är varken stolt eller nöjd för att travestera en sliten slogan.

Framför allt vill vi tydliggöra att vi fortsatt hävdar att Erik Lundgren vore det bästa valet till posten som ordförande i kyrkorådet.

Erik har på ett enastående och förtroendefullt sätt fullgjort uppgiften som ordf. i kyrkonämnden under den gångna mandatperioden. Det har varit en period då många stora och svåra frågor stått på dagordningen. Han har i alla frågor visat lyhördhet för olika intressen och på ett konstruktivt sätt lotsat fram till eniga beslut. Han har varit synnerligen idog och tagit ett stort ansvar i alla uppkomna situationer. Hans gedigna erfarenheter från kyrkopolitiskt arbete på olika nivåer har varit av mycket stort värde i dessa sammanhang.

I vår argumentation för Erik, har vi särskilt framhållit, det sätt varpå han har lett arbetet med den nya organisation, som pastoratet nu ska sjösätta. Att vi kunnat, så här långt, nå enighet inom pastoratet på alla punkter är i hög grad Eriks förtjänst. Vi tycker därför att det för kyrkans bästa hade varit klokt att ta vara på hans kunskaper, erfarenheter och engagemang inför det arbete som återstår för att göra övergången till det nya pastoratet på bästa sätt.

I nomineringsarbetet har vi inte fått förståelse för dessa synpunkter. Posk anmälde tidigt att de hade egen kandidat - Leif Hognert - och det meddelades senare att Posk hade fått stöd av såväl centern som kristdemokraterna. Därefter har även Frimodig kyrka avgett samma deklaration. Några motiveringar har inte redovisats till oss för dessa ställningstaganden. Styrkeförhållandena har fått tala sitt stumma språk.

Vi har föreslagit en kompromiss innebärande att Erik Lundgren och Leif Hognert skulle dela på mandatperioden. Erik skulle då kunna fungera som ordförande under de första två åren av mandatperioden. Därmed skulle vi kunna få nytta av hans kunnande under övergångstiden till den nya organisationen. Också detta förslag har blankt avvisats.

På det sätt vi mötts i denna fråga har stått i bjärt kontrast till det goda samarbetsklimat som vi har vant oss vid under den innevarande mandatperioden. Vi beklagar detta djupt. Och känner oro för vad det kan betyda i fortsättningen.

När det gäller de övriga valen vill jag säga följande.

Vid de första kontakterna med företrädare för Posk var vi överens om att avstå från kartellbildningar. Efter det första sammanträdet i valberedningen samlades C, Kr,FK och BA till enskild överläggning. Därmed inleddes ett kartelliknande uppträdande från dessa nomineringsgrupper. Eftersom Posk fått stöd av dessa grupper i valet av ordf. i kyrkorådet, så var det för mig inte någon överraskning att Posk gav stöd i viktiga avseende till kartellens krav. Våra önskemål om ordförandeposter i Ålidhems eller Landsförsamlingens församlingsråd kunde därmed avvisas.

Mot den här bakgrunden har jag inte funnit det meningsfullt att vidhålla alternativa förslag i valberedningen och den socialdemokratiska guppen kommer inte heller att rösta emot de förslag som valberedningens ordf. har presenterat.

Även fastän de formella möjligheterna till inflytande nu minskar kommer vi, med allt det engagemang vi kan mönstra, att arbeta för de mål vi har redovisat i vårt valprogram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar