fredag 5 juli 2013

Tavelsjö prästgård - skall kyrkan driva ett kommersiellt projekt?

I dagens VK (130705) finns ett reportage om den gamla prästgården i Tavelsjö. Enligt beslut i teknisk nämnd och kyrkonämnd skall den säljas.
Prästgården har en stor roll i det sk TC-projektet, som innebär utbyggnad av äldreboendet, en aktivitetshall, en vårdcentral. Prästgården är tänkt som restaurang och storkök för ett utbyggt äldreboende.
 Kommun och landsting stöder upplägget, men vill inte finansiera eller driva projektet. Kyrkan vill inte det inte heller, Tavelsjöbygdens utveckling är en kommunal angelägenhet. Kyrkan finns där, men har en pastoral roll, i första hand för de många äldre, som projektet månar om. Däremot kan inte kyrkan ställa sig bakom ett i grunden kommersiellt projekt. Om det ens är möjligt utreds nu på nationell nivå. Skall kyrkan stå för ekonomiska åtaganden, som även kan gå med förlust och därmed inkräkta på den egentliga församlingsverksamheten, barnkörer, hembesök hos äldre, gudstjänster eller vuxenkontakter?
I VK sägs att prästgården skall säljas för att finansiera en församlingsgård på kyrktomten i Umeå stad. Det finns inga sådana beslut, det finns inte ens en ekonomisk beräkning vad ett sådan projekt skulle kosta. En sådan församlingsgård skall ersätta den nuvarande vid Minervaskolan, som inte är bra för barn- och ungdomsverksamhet. En ny församlingsgård skulle ge en nystart för barn- och ungdomsarbetet, men också vara en tillgång för vuxna, äldre eller människor med hjälpbehov som rör sig i Umeås centrum. Argumentet att en sådan gård för församlingsverksamhet skall finansieras med försäljning av prästgården i Tavelsjö, som är tänkt för kommersiell verksamhet, är att vantolka kyrkans uppdrag. Monica Sandström, som tidigare sagt sig stödja en församlingsgård inne i centrala Umeå måste vara misstolkad i VK.
Möjligt att denna fråga kommer upp i valrörelsen. En sådan valfråga är om kyrkan skall satsa på en restaurang och storköksverksamhet i prästgården utan av TC-projektet redovisad ekonomiskt åtagande och ekonomiska risker för kyrkan.
Kyrkonämnden vilade på hanen till i slutet av oktober för att ge TC-projektet en möjlighet att komma fram till en finansiär eller entrepenör. Varför kan inte goda krafter i Tavelsjö komma med en ekonomisk plan för finansiering? I stället för att nuvarande tillstånd skall fortsätta med en driftskostnad, kostnad för ett eftersatt renoveringsbehov för en byggnad som under sommaren används som cafe, men för vilken ingen verksamhet finns planerad under hösten? Vilken annan verksamhet skall kyrkan avstå från för att finansiera ett utvecklingsåtagande med osäker ekonomi?

Erik Lundgren
Ordf. i kyrkonämnden, Umeå kyrkliga samfällighet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar